Als het aan de opgestapte Air France-KLM topman Jean-Marc Janaillac ligt, kan president-directeur van KLM Pieter Elbers best de baas van de hele luchtvaartgroep worden. “Waarom niet?”, zegt hij donderdag in een interview met het FD. “Het moet iemand zijn met een internationale oriëntatie en een strategische blik, iemand die mensen kan motiveren met een visie.”

Dat kan volgens hem net zo goed een Nederlander als een Fransman zijn. “Een Nederlander is zeker mogelijk”, zegt hij. Maar het belangrijkste is volgens Janaillac dat de nieuwe CEO goed is in onderhandelen. “Niet alleen met de vakbonden, maar ook met Air France en KLM”, aldus de topman die opstapte na stukgelopen onderhandelingen met de vakbonden.

Nog geen twee weken geleden kreeg Air France om die reden een waarschuwing van de Franse overheid. Als de luchtvaartmaatschappij niet snel orde op zaken stelt en tot een akkoord komt met de vakbonden, gaat het ten onder en zal de overheid niet te hulp schieten. Dat leidde tot zorgen: als Air France ten onder gaat, wat gebeurt er dan met KLM? Zou het niet verstandiger zijn om op eigen houtje verder te gaan?

Nee, zegt Janaillac nu tegen het FD. “Het opbreken van de groep zal enorm veel energie en geld kosten. En Air France en KLM zijn te klein om zelfstandig te bestaan. Ik denk dat we juist toekomst hebben als groep, maar dan moet Air France wel sterk zijn.”

Bekijk hier het hele interview van het FD met Jean-Marc Janaillac (€)

LEES OOK Deze grafiek laat zien dat Air France-KLM in principe een eenvoudige overnameprooi is